frămîntările unui condeier

Să părăsești totul și să te urci într-o barcă...

Pescarii știu că marea e periculoasă și furtuna teribilă, dar niciodată nu li s-a părut că aceste pericole sînt de ajuns ca să lîncezească pe țărm. Ei lasă această înțelepciune celor care le tihnește. Cînd vine furtuna — cînd noaptea coboară — ce e mai rău: primejdia sau frica de primejdie? Mie dă-mi realitatea, primejdia.
Vincent van Gogh către fratele său Theo van Gogh, scrisoare din jurul datei de 16 mai 18821

Trei au fost zilele vieții mele de pînă acum definite de o plecare fundamentală:

Au fost însă multe alte zile în care am visat ori chiar am făcut pregătirile necesare pentru a pleca în Marea Călătorie, cea care nu doar să-mi dezvăluie lumea, cît, mai ales, să mă schimbe, să mă facă să-l descopăr pe cel pe care-l simt atît de încătușat, de tăcut și de singur înăuntru, pe cel care știu că trebuie, mai devreme sau mai tîrziu, să-l las liber pentru ca trecerea mea prin viață să aibă sens. Multe încercări le-am găsit absurde, pe multe încă le regret, pe unele cred (mă amăgesc?) că mai am timp să le îndrept:

Și au mai fost nenumăratele dimineți cînd mă trezeam, de cele mai multe ori mahmur, și mă scuturam de fericirea pe care-o încercasem peste noapte la gîndul că de-a doua zi, fără slujbă, în casa din vîrful muntelui, voi scrie povești fabuloase pînă la sfîrșitul timpului…

În ultima vreme simt însă din ce în ce mai acut dorința unei plecări, dorința ruperii de tot ceea ce am crezut că face parte din lumea mea și care a sfîrșit prin a mă dezrădăcina și a mă răni peste măsură.

— De-ai ști cîte locuri senine sînt în lume! De ce nu te duci să cauți unul? Toate drumurile sînt libere… Du-te pe mare; în singurătatea ei ai să găsești tocmai ce îți lipsește; ai să găsești alte înțelesuri ale vieții, ai să te vindeci de tot ce ți-a rănit sufletul aici.
Radu Tudoran, Un port la răsărit

Pentru voi ce călătorii au sfîrșit înainte de-a începe? Sau de cîte ori ați avut curajul să urcați pe puntea șubredă și mișcătoare, plini de așteptări ori doar dorind să plecați, să auziți liniștea ori tumultul mării?

  1. textul integral al scrisorii îl găsiți aici 
ADAUGĂ UN COMENTARIU

Cîmpurile marcate cu * sînt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată. Acest site folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor.
Comentariile sînt publicate după aprobarea acestora de administratorul site-ului.